Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

"Φίλε, έλα απόψε που πονάω..."



* Αφιερωμένο στον monahikoliko που ξέρει την αξία της μοναξιάς.


«Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα».
«Με φίλο φάε – πιες, δουλειά μην κάνεις».
«Σε φιλενάδα να μην πεις ποτέ το μυστικό σου,
σε φίλη η φίλη θα το πει κι είναι κακό δικό σου».

Για να καταλάβετε τι κουλόσοφος λαός είμαστε, τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε έτσι ακριβώς: πρώτα τους μαθαίνουμε την αξία της φιλίας στη ζωή και μετά – αφού περάσουν μερικά χρόνια – αναφερόμαστε στη φιλία σα να επρόκειτο για εξωγήινο επισκέπτη ή ακόμη καλύτερα σαν να ήταν ο Τυρανόσαυρος Ριξ. Υπήρχε κάποτε, αλλά όχι πια.

Η εκ μητρός γιαγιά μου – Θεός σχωρέσ’ τη – μου ‘χε πει κάποτε: «Σκανιάζεις; Βουρλίζεσαι; Έχεις παράπονα και μυστικά; Άνοιξε την ντουλάπα σου και πες τα! Ξαλάφρωσες; Τα πες; Κλείσ’ τη ντουλάπα και μαζί και το στόμα σου!».

Κι έρχεται η γιαγιάκα – και τα ρητά πιο πάνω – και σου κάνουν τα περί φιλίας νιανιά.

Διότι άντε. Εσύ κι εγώ είμαστε φίλοι. Κι άντε εμάς η γιαγιάκα μας δεν ήταν κομπλεξικιά και μονόχνοτη και αποφασίζουμε και τα μυστικά μας να ανταλλάξουμε και κολλεγιά να κάνουμε.

Εδώ «σκαλώνει» η πρώτη απορία, γιατί – όχι – πες μου!: Τι σκατά φίλοι είμαστε μέσα στην κολλεγιά όταν εσύ έχεις 20 άτομα στρατό κι εγώ άλλα 40; Εκτός αν την κολλεγιά αποφασίσουμε να την κάνουμε στον Παράδεισο – κούφια η ώρα και κουφή! – οπότε αλλάζει…

Κι άντε είσαι φίλος. Κι εγώ παθαίνω μια στραβή. Ή ακόμη χειρότερα την κάνω τη στραβή, να ‘μαι καλά να με χαίρεστε. Τι κάνεις εσύ;

(Μη βγει κανείς και μη μου πει ότι το ήθος του δημοσιογράφου δεν καταλαβαίνει από φιλίες γιατί θα του «γαζώσω» τον αντίχειρα!).

Ξαναρωτώ: Τι κάνεις εσύ;

Α) Με στηρίζεις μέχρι τέλους; (Είσαι φιλάρα αληθινή!)
Β) Κάνεις διακριτικό τουμπεκί μέχρι να ξεδιαλύνει το πράμα; (Δε λέω, το σέβομαι, αλλά με πληγώνεις…)
Γ) Βγαίνεις στη ρούγα και με κρεμάς στα μπουγαδόσκοινα; (Αμάν; Ποιος είσαι; Ποιος είμαι; Αν υπήρχες θα σε χώριζα και θα ‘γραφα και τραγούδι για τη μαλακία μου…)

Βέβαια, εφόσον τιμώ και εγώ τη φιλοσυνεργασία – συνεργασοφιλία μας, τι κάνω στην περίπτωση της στραβής;

Α) Πιάνω το φιλαράκι και συνεργάτη μου και λέω «φίλε, τα ‘κανα σκατά, τι μου προτείνεις;»
Β) Κάνω βούβα, παίρνω δυο ανταλάτ να μου ρίξουν την πίεση και περιμένω το τζακ ποτ που στην περίπτωση μου μεταφράζεται και στο «κουμπάρε, ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα…»
Γ) Τραγουδάω μαζί με τα άλλα παιδάκια «κι ο κλήρος πέφτει στον Αντώνη» - τυχαίο το όνομα –, σου ρίχνω μια κωλιά και τέρμα η κολλεγιά;

Και ρωτώ: Τι θα είχε συμβεί αν σ’ αυτή τη… φιλία αν δεν υπήρχε ένα στόμα σε ένα λάθος αυτί; Βάλτε εσείς το όνομα στο αυτί και το στόμα κατά τα πιστεύω σας.

Αν ζούσε η γιαγιάκα μου – η εκ μητρός, το ξανατονίζω – θα μου ‘λεγε: «Τα βλέπεις; Χορταροφιλίες. Να μη λες πολλά, να κοιτάς τη δουλειά σου κι αυτή τη φιληνάδα σου τη Θεώνη να την προσέχεις!»
Μετά από όλα αυτά έχω να πω ότι η ρελιάστρα είναι γαμώ τα παιδιά καθότι ποτέ δεν μου το έπαιξε φίλη. Είναι τόσο προβλέψιμη δε που στην προσπάθεια της να μου βγάλει το μάτι, είναι ικανή πρώτα να με ενημερώσει και μετά να το πράξει. Σε μιαν άλλη ζωή μπορεί και να ‘μασταν φιληνάδες…


ΥΓ1: Τι μπούρδα, Χριστέ μου, να έχει χωριστεί η Ελλάς σε θεμολάτρες και εικονοΜάκους και τανάπαλιν.
ΥΓ2: Γούσταραν όλοι όσοι υπέγραψαν το «απεταξάμην τον Σατανά»;
ΥΓ3: Υποθέτει κανείς ότι η αυριανή επιστροφή του Λάκη θα είναι… Θεμόστροφη; Καθότι είχε προηγηθεί η ψυχρασία του καλλιτέχνη με τον Ταρζάν, λόγω της συνεντεύξεως με τον Μακάκα;
ΥΓ4: Είναι δυνατόν η γιαγιά μου με τέτοια σοφία να μην είχε κάνει δικιά της εφημερίδα;
ΥΓ5: Αν είναι έτσι όλοι οι φίλοι, παιδιά, θα μοιράσω σε όλους σας από ένα ψαλίδι για να φυλαγόμεθα…

22 σχόλια:

Τσούγδω είπε...

Λυκοφιλίες αγαπητή λυκοφιλίες!
Εγώ πάντως έχω ένα πρόβλημα... Δε μπορώ να καταλάβω ποιός είναι ο πιο ηθικός και οι 2 φαίνονται τόσο ηθικοί και αθώοι!

subir είπε...

Λοιπόν νομίζω ότι το γάζωμα αυτές τις μέρες πάει σύννεφο.δεν κατοχύρωσες το όνομα, να δεις τώρα πόσα θα έβγαζες μόνο από την πνευματικότητα της χρήσης του.ΘΕμος και ΜΑκης.Χοντρός και Λιγνός. Αυτοί τουλάχιστον δε μιλιόντουσαν μετά τα γυρίσματα, αλλά όταν ήταν μπροστά από την κάμερα, ήταν ένα.Αυτοί οι 2 χαβαλέδες που μπλέξαμε, μας μιλάνε για ηθική και λοιπές μαλ..κίες, μέσα σε μια εφημερίδα που ανεβοκατεβάζει καταστάσεις.Πολλά φιλιά καλή μου.Καϊνά γκαφέ βρε θα πιούμε καμιά μέρα, να φέρω και τον Torch...?

monahikoslikos είπε...

Φίλος έδωσε σε φίλο, τριαντάφυλλο με φύλλο αγαπητή φίλη.
Εκ πείρας μπορώ να σε διαβεβαιώσω για τη σοφία των συμβουλών της, εκ μητρός γιαγιάς σου. Άλλωστε όπως λέω και στην ταμπέλα του μαγαζιού μου "ο λύκος έχει το σβέρκο του χοντρό γιατί κάνει τις δουλειές του μοναχός", σιγά μην πιάσω τα αυτιά του Μ, για τα νιτερέσια μου.
Αλλά και εσύ πάλι με καρφώνεις (και σε είχα για φίλη), αφιερωμένο στο monahikoliko γράφεις και δίνεις το δικαίωμα στο/η tsougdw να μιλάει για λυκοφιλίες.
Βρε άμα σου πετύχει ο λύκος στο ...σορόπι τι να σου πω μούρλια το γλυκό.
Τώρα για τις ΘΕ-ΜΑκοταρζανιές, τι να πω.
Και πολύ αργήσανε, αλλά δεν σου προξενεί εντύπωση ότι ο τρίτος της παρέας έχει το αμίλητο νερό.

Giannis Kafatos είπε...

καλημέρα, κι αν βλέπεις την ώρα είναι μάλλον η πρωτη καλημέρα που λαμβάνεις.Αξημέρωτα στο μεροκάμματο!Ευχαριστώ για το add και για τα σχόλια. Θα τα λέμε.
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

kanataki είπε...

και να φανταστείς ότι τόση ώρα το κολλεγιά το έβλεπα κολλέγια

υγ και να ,να δίνω συγχαρητήρια στη γιαγιά σου!
υγ πραγματικά θες απάντηση?

υγ υπάρχει και το

"νύφες κι αν δεν γίναμε
απ τον πλακό αγνάντεψάμε"

υγ με τους τόνους στο -γνα και -ψα

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι πραγματικά πιστεύεις ότι επρόκειτο για πραγματική φιλία γιατί σύμφωνα με τις περγαμηνές σου τόσο αθώα δεν είσαι (με την καλή έννοια). Παρόλα αυτά είναι λογικές σε ένα γενικότερο πλαίσιο οι απορίες σου αλλά όχι και να βασίζουμε τα συμπεράσματά μας και το μανιφέστο περί φιλίας στο ΘΕ-ΜΑ.

Την καλημέρα μου από τις Βρυξέλλες.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα... Φυσικά οι σωστές απαντήσεις είναι Α και Α...
ΑΑ πράγμα, δηλαδή, όμως εδώ δε μιλάμε για φίλους, αλλά για φίδια...
Οπότε να φυλαγόμαστε...
Εξάλλου, όπως λεει και η Χαρούλα, τους φίλους τους διαλέγουμε, γι' αυτό δεν τους παιδεύουμε, τα μυστικά μας λέμε... Τους φίλους δεν τους καίμε...

fevis είπε...

Ε, ας πάρει και κάποιος το μέρος του Θέμου,έτσι για αλλαγή... Όλοι τον κράζουν πια...Και δεν λέω πως δεν την έκανε την λαμογιά.. Μάλλον την έκανε απ' ότι δείχνουν τα πράγματα... Αλλά σιγά τους αναμάρτητους που τον έχουν πάρει με τις πέτρες...

Swell είπε...

Καλησπέρα,

Μα δεν λένε ότι ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του;

Ο ένοικος του Ένοικου, ω ένοικε

Ανώνυμος είπε...

@ tsougdw:
Θα σας παρακαλούσα να χρησιμοποιείτε τον όρο «χορταροφιλίες» γιατί μου συγχίζετε τον monahikoliko και καθόλου δεν το θέλω. Όσο γι’ αυτό που λέτε ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε ποιος είναι ο... ηθικός, υποθέτω ότι αστείζεστε. Την καλημέρα μου!

@ subir:
Αχ, και πόσο θα ήθελα να καταδιαφωνώ μαζί σας. Αλλά δεν... Όσο για τον καφέ που λέτε με τον φίλο Torch επειδή έχω άθελα μου «στήσει» κόσμο με τις σκατουπερωρίες το θέλω σαν τρελή, το κρατώ στα υπ’ όψιν και θα επανέλθω μόλις με αφήκουν ήσυχη από το...κοπτοραπτεία. Σας φιλώ πολύ και να μου προσέχετε!

@ monahikoslikos:
Αχ, λατρεμένε! Μια αφιέρωση είπα να κάνω και μπλέξαμε. Ευτυχώς όχι σαν τα παλικάρια της γνωστής ΘΕΜΑτικής βραδιάς. Ελπίζω να με αγαπάτε ακόμη και θέλω να σας πω ότι αν μιλήσει κι ο τρίτος πολύ φοβούμαι ότι είμαι καταδικασμένη σε υπερωρίες μέχρι το Πάσχα! Σας φιλώ!

@ giannis kafatos:
Αξημέρωτα, ε; Έχουμε γίνει πολλές οι κουκουβάγιες σ’ αυτή την πόλη γι’ αυτό το μεροκάματο! Καλά κουράγια εύχομαι, Γιάννη μας!

@ kanataki:
Επειδή είμαι κι αγράμματη τι ακριβώς είναι ο «πλακός» αγαπημένη;
Υγ.: Καλά από παροιμίες είστε και εσείς εγκυκλοπαίδεια σωστή!
Υγ2: Ναι η γιαγιάκα είχε πολλά δίκια!
Υγ3: «Κολλέγια»; Βάλε τα γυαλιά σου, Χριστίνα παιδί μου. Κι εγώ στη ζούλα τα φορώ για να μην ξευτιλίζομαι!

@ nikosm:
Την καλημέρα μου στις Βρυξέλλες! Θέλω να σας παρακαλέσω να μου χρεώνετε όση αθωότητα θέλετε, δεν παρεξηγώ! Γιατί τη μέρα που θα αρχίσω να «γαζώνω» σοβαρά κουστούμια δυο τινά θα συμβαίνουν: ή θα έχω αλλάξει επάγγελμα ή θα μου έχουν φορέσει λευκό πουκαμισάκι, από εκείνο με τα μακριά μανικάκια! Nes pas? Οπότε κανένα (σοβαρό) συμπέρασμα περί φιλίας στο... Θέμα. Τα φιλιά μου!

@ greekmedianews
Άσε τι λέει η Χαρούλα, καρντάση. Εδώ παίζουν άλλα χαβαδάκια, καθόλου φιλικά. Σαν εκείνο το... «θα κάνω ντου, βρε πονηρή». Τα φιλιά μου!

@ fevis:
Κάτι μέσα μου, μου λέει ότι συμφωνώ στο ανθρώπινο σκέλος. Να περνάτε συχνότερα! Γίνομαι πιο συναισθηματική και το εννοώ αυτό που λέω. Πολλές καλημέρες κυρία μου!

@ swell:
Αυτό το είχε πει ο Κακαουνάκης αν δεν λανθάνω, ένοικε του Ένοικου και ξέρω που το πας. Σου ‘χω τάξει ποτό, αλλά όπως θα διαπιστώνεις κι εσυ μ’ έχουν πάρει οι παραγγελιές από κάτω. Και εννοείται ότι δεν με θες απέναντι σου στον «Ένοικο» ή στο «Καλλιδρόμιο» άυπνη και γκάγκα! Σε φιλώ!

ritsmas είπε...

Πιστεύεις ότι υπάρχουν γενικώς λόγια για να περιγράψουν κάποια κατάσταση ή όλες τις καταστάσεις; Δε νομίζω, δε νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να 'ξερα που το βρίσκεις το κουράγιο και το ρίχνεις στην τρελή. Εγώ ένα μήνα τώρα δεν θέλω να πατάω στη δουλειά...

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τις λες για όλα αυτά; με τους χαβαλέδες, εννοώ...

Petros είπε...

Καλησπέρα! Φαντάζομαι ότι θα τρέχεις κ' δεν θα φτάνεις. Θα διαβαστεί χαζό αυτό που θα γράψω, αλλά νιώθω απογοητευμένος. Δεν ξέρω γιατί μ' έχει πειράξει τόσο αυτή η ιστορία. Σα να μην υπάρχει λόγος να δουλεύει κανείς στα ΜΜΕ, σα να έχουμε χωριστεί ήδη: από 'δω οι μα.άκες που δουλεύουν σαν τα ζώα, κι από εκεί οι αετονύχηδες που αναπνέουν για να κονομάνε. Ξέρω ότι στραβώνεις με κείμενα που είναι λίγο παραπονιάρικα, αλλά εγώ δουλεύω εδώ και κανά δίχρονο - και σε καλό μαγαζί υποτίθεται - κι αν δεις πως μας αντιμετωπίζουν και τι λεφτά παίρνουμε θα μας λυπηθείς κι εσύ και οι...κλωστές σου. Σόρρι για το μγάλο κείμενο και μη με κράξεις πολύ για τα παράπονα. Να' σαι πάντα καλά!

ritsmas είπε...

καλησπέρα μικρουλη...εισαι καλά ή να βάλω τις φωνές και να μας ακούσουν εννεα γειτονιές πιο κάτω ;
τι λες; δεν σε πιάνω καλά....

The Torch είπε...

Λοιπόν για αρχή να ξεκαθαρίσω ότι Λάκη δεν είδα. Όχι ότι δεν θα έβλεπα, αλλά απλά έτυχε να μην είμαι σε σπίτι. Ήμουν έξω. Έχω αποφασίσει λοιπόν ότι τα TV event όταν τα χάνει κανείς, απλά τα χάνει και δεν χάνετε ο κόσμος. Φύγανε, θα έρθουν άλλα. Ένας φίλος θέλει να μου το φέρει γραμμένο σε DVD, αλλά τελευταία τα DVD τα φοβάμαι. Προτιμώ cash.
Ο λόγος λοιπόν που δεν έπαθα και κανένα λαλά που δεν έγινα το 68% της Τρίτης βράδυ είναι διότι νομίζω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τα όρια που η ίδια η ζωή ειναι πιο αστεία από τη σάτιρα. Και εξηγούμαι.
Την Τρίτη λοιπόν, καθώς μόνταρα (κάποιοι δουλεύουμε για να βγάλουμε μια ζωή 1 εκατομμύριο ευρώ - τόσο τα υπολογίζω) ήταν ανοιχτή η τηλεόραση στην Ελληνοφρένια. Ήταν όμως κλειστός ο ήχος. Κάποια στιγμή ο Καλαμούκης πέρασε το πλάνο της διαφήμισης του Μάκη με τον Θέμο μέσα στην μπανιέρα.
Πόσο γέλασα Θεέ μου!!!!

KitsosMitsos είπε...

Φίλε έλα απόψε που πεινάω...θα μπορούσε να είναι εναλλακτικός τίτλος.
Λύση είναι το παλούκωμα και ο εξορκισμός. Και όποιος αντέξει είναι πραγματικός φίλος...

Πέρα από την πλάκα, τους φίλους τους διαλέγουμε. Οπότε, όλα είναι και στο χέρι μας.
Την καλημέρα μου.

ritsmas είπε...

Πού είσαι χαμένη εσύ γαζώτρα φοβερή της γειτονιάς; Ψάχνεις να βρεις άκρη στο νήμα ; Σιγά τα ωά! Αστους να το ξετυλίξουν μόνοι τους, κι αμα βρουν την άκρη, τρύπα μου τη μύτη. Γραψε κανα μειλ να αναστενάξουμε ομαδικώς
σε φιλω
ριτς

koptoraptou είπε...

@ ritsmas:

Και λόγια υπάρχουν και… ράβδος υπάρχει. Όσο για το που είμαι χαμένη, το μέιλ σ’ το έστειλα και σου εξηγώ. Μ’ έχουν τσακίσει οι Ζαχοπουλιάδες, τα θανατικά και οι λοιποί «αυτοκτονικοί ιδεασμοί». Μέχρι τότε «ράβω» εριμμένως και τα ωράρια μου δεν είναι ωράρια κοπτοραπτούς, αλλά…μπουζουξούς. Γαμώτι!

@ Μια γκρινιάρα δημοσιογράφος είπε:

Ποιος σας είπε ότι α) έχω κουράγιο και β) το ρίχνω στην τρελή. Είμαι τρελή και φαίνομαι κι όποιος έχει κουράγιο ας φέρει τις περί του αντιθέτου αποδείξεις. Σας φιλώ και να γκρινιάζετε. Οι γκρινιάρηδες κάνουν τον κόσμο να γυρίζει!

@ ανώνυμος:

Λέω να μην απαντάω σε ανώνυμους που έτι περαιτέρω με ρωτάνε γενικότητες.

@ Petros:

Ααααχ! Τα «μεγάλα μαγαζιά»! Αυτοί οι λεμονοστίφτες των νιάτων, και των γηρατειών, μη σας πω! Δίκιο έχετε, αλλά άμα βλέπετε ότι θα χαλάσετε τα τζιέρια σας, πάρτε μια αδειούλα κι αφήστε τους να βελάξουν. Τους κερατάδες με τα πούρα! Άμαν πια!

@ The Torch:

Εσύ φίλε, ξέρεις καλά ότι η ζωή είναι γελοιοδέστερη από οποιοδήποτε μοντάζ κι οποιαδήποτε… «κοπτοραπτική». Οπότε, καταλαβαίνω τα χάχανα σου. Σε φιλώ και καλή δουλειά!

@ kitsosmitsos:

Παλούκωμα; Εξορκισμός; Α, τι να σας πω εγώ ψαλίδι έχω, σουβλί και μερικές καρφίτσες. Α, και μεζούρα για τα… μέτρα! Την καλησπέρα μου!

tzonakos είπε...

Πιάσε κανα ψαλίδι απο δω να έχουμε, 3-4 φτάνουν, μόνο κοίτα να ναι διαφορετικό είδος το καθένα.
Μπας και μάθουμε επιτέλους να διαλέγουμε σωστά λίγους φίλους αλλα καλούς.

υγ. η Θεώνη τον παίρνει.

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι, χριστιανή μου;;;;

Ανώνυμος είπε...

@ tzonakos:

Από ψαλίδια φίλε έχω τεράστια ποικιλία. Ούτε ο ψαλιδοχέρης τέτοια. Όσο για τους φίλους έχεις απόλυτο δίκιο! Φιλιά!

υγ.: Η συγκεκριμένη Θεώνη τον... έπαιρνε κάποτε. Τώρα είναι ύπανδρη!

@ μια γκρινιάρα δημοσιογράφος:

Που είμαι; Εσείς που είστε; Δηλαδή αν σας ελεγα ότι είμαι στην Καραϊβική θα ησυχάζατε;