Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μη μου τα πρήζεις με το φέισμπουκ!

Κακό βιολί το φέισμπουκ. Το ρημάδι το ανοίγεις με την προοπτική να μιλάς με δυο (τρεις, άντε δέκα) νοματαίους που πήγαν να μείνουν στου διαβόλου το τσουτσούνι και δε βολεύει ούτε το τηλέφωνο ούτε το αμάξι.
Περνάς μια χαρά, λέτε μαλακιούλες (που από κοντά θα ντρεπόσασταν να πείτε κιόλα) μέχρι που σε ανακαλύπτει φιλογνωστός / πρώην γκόμενος / πρώην συνάδελφος κλπ και σου κάμει «αίτηση φιλίας».
Αν είσαι πρωτάρης, μπαίνεις σε μαύρες σκέψεις… Να του δώκω μία να πάει στα τσακίδια ή να μη φανώ γαϊδούρης και να τον κάμω αντ;
Σε αυτή τη φάση του πρωτάρη, έστω και με βαριά καρδιά τον βάζεις στη λίστα με τους φίλους και μετά τον ξεχνάς. Όπως τον είχες ξεχάσει και πριν το φεισμπουκ.
Από καιρού εις καιρόν σου στέλνει διάφορες ανοστιές, παπαριές, κουϊζάκια, σκατολοίδια. Κάμεις ευγενώς το μαλάκα. Τσιριμόκο. Βούβα.
Μιλάς κανονικά με τα φιλαράκια σου, κάνεις πλακίτσες, στέλνεις καρδούλες, ζουζουνάκια, παπαράκια, σχολιάζεις, χτυπιέσαι απ’ τα γέλια, μέχρι που ο παπαρολεβέντης βλέπει κίνηση στο μαντρί και σπεύδει να εισέλθει στη συζήτηση, προσθέτοντας κι αυτός την παπάρα του.
Εν τω μεταξύ, και επειδή σ’ έχει μαύρο άχτι που δεν του μιλάς (όπως δεν του πολύ-μιλούσες και στην πραγματική ζωή), αρχίζει και ψάχνει το προφίλ σου, ξεψειρίζει τους φίλους σου, μπανίζει τις φωτογραφίες σου, παθαίνει μια ψυχοπάθεια τέλος πάντων, μέχρι που αρχίζει να κάμει… «αιτήματα φιλίας» και στους φίλους σου.
Πρωτάρηδες ή μη και αυτοί, ξύνουν λίγο την κούτρα τους, αλλά μετά σκέφτονται «για να τον έχει φίλο η τάδε, δε γαμείς, κάν’του ένα αντ να μας πει κι αυτός τι έχει να μας πει…». Κι εκεί αρχίζει ο ασυμμάζευτος, μην τον πάμε πιο μακριά, απλώς φανταστείτε το…
Περνάμε με επιτυχία το στάδιο του πρωτάρη και μετά από ένα 8μηνο πλέον, που είσαι και πεπειραμένος, αρχίζεις κι εσύ να μπανίζεις ξένες φωτό, μπαίνεις στον πειρασμό να δεις και λίγο παραπέρα σαν την κυρα- Κατίνα, και σε τρώει ο κώλος σου να δεις ποιος μιλάει με ποιον, ποιος μπιπ ποιον, πούθε μπορεί να συζητιέται κάτι για ‘σένα που δεν το πήρες πρέφα και που άμα το πάρεις θα σε πάρει από κάτω και χέσε μέσα μετά.
Σ’ αυτό το στάδιο, επειδή έχει βγει σουργούνι ότι κι εσύ γυροφέρνεις στο φέισμπουκ – ανάθεμα την ώρα – τα… «αιτήματα φιλίας» πολλαπλασιάζονται. Άνθρωποι που έχεις δει μια φορά (άντε και δύο), καραγκιόζηδες της κακιάς ώρας που έτυχε να συνυπάρξεις στο ίδιο (γ)ραφείο κάποτε μαζί τους, μετανοημένα αστροπελέκια που κάποτε σου έκαναν τη ζωούλα κάρβουνο και άλλα κακά συναπαντήματα θέλουν να σε κάνουν φίλο τους.
Αν μάλιστα έχεις αποδεχθεί το «αίτημα φιλίας» ενός παπάρα, ξεθαρρεύουν κι άλλοι και με τη λογική του «βάλαμε χέρι στο βυζί, δέξου μουνί μαντάτα», ξεκινάει ένα ξεχείλωμα άνευ προηγουμένου που σε πείθει ότι όντως ο κόσμος είναι πολύ μικρός, βουνό με βουνό δε σμίγει, κι άλλες τέτοιες συμπαντικές παπαροφιλοσοφίες.
Κι εκεί αρχίζει η ψυχασθένεια και τα τινά είναι δύο:
Α) Σε πιάνει μανία να δεις τι απέγινε σ’ αυτή τη ζωή το εν λόγω αστροπελέκι και το κάμεις «φίλο» επί τόπου
Β) Σε πιάνει αηδία πηχτή και ζόρικια κι αρχίζεις και διαγράφεις τρελούς και τρελές με ταχύτητα ψεκαστήρα
Παραλλήλως, έχεις πάθει και μια καχυποψία και αρχίζεις και ψάχνεις (ΚΑΙ ΕΣΥ!!!!) τους «φίλους» των άλλων «φίλων» σου και παθαίνεις λαλά. Είσαι στην ίδια κατηγορία «φίλων» με αυτόν-ην που σου έφαγε κάποτε τη δουλειά / το-η γκόμενο –α / το τελευταίο ζευγάρι γόβες για τις οποίες είχες δώσει και προκαταβολή.
Είσαι στο σημείο που σ’ ανάβουν τα γλομπάκια, θέλεις να φας με τα δόντια σου τη σελίδα που έφτιαξες και πολλούς από τη λίστα των «φίλων» και ορκίζεσαι με σθένος να μην ξαναμπλέξεις με την…τεχνολογία.
Αρχίζεις τα πίσω μπρος, («όχι θα την κλείσω», «όχι μωρέ κρίμα είναι, θα την αφήσω») και ζεις μια ωραιότατη διαδικτυακή ψυχασθένεια για την οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί χαπάκι.
Κι ενώ αναρωτιέσαι τι δουλειά έχεις εσύ στο ίδιο target group με τη σιλικονάτη μοντέλα που έχει 3.900 «φίλους», κάποιος κυβερνο-νευρωτικός θα υπάρχει στη δικιά σου λίστα που σε βομβαρδίζει με προσωπικά μηνύματα ή με κράξιμο… «τοίχου».
«Που είσαι, κοριτσάκιιιι;;; Γιατί δεν μπαίνεις να σε βλέεεεπωωω;;;; Μη μου κρύβεσαιαιαιαιαιαι!!!! Που χάθηκεεεεες;;;».
Είμαι σπίτι μου, βλαμμένε και κάνω φασίνα.
Έχω φίλους που λιώνουμε με τις ώρες στους καναπέδες, στα τηλέφωνα, στα καφέ και τα ταβερνεία. Περπατάω ατέλειωτες ώρες, παίζω, γελάω, τραγουδάω, κυλιέμαι στα πατώματα κλαίγοντας, σκοτώνομαι με το γκόμενο μου / κολλητό μου / μάνα μου / φιλενάδες μου (κανονικές) και μετά κάνουμε αγάπες και πάμε να δούμε κι άλλο κόσμο να ξεγυαλίσει το μάτι μας.
Τρέχω σαν το Βέγγο απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ για να πληρώσω λογαριασμούς, χρέη και λοιπά ζόρια.
Κοιμάμαι σα βόδι και ονειρεύομαι και ούτε που σκέφτομαι με τη τσίμπλα στο μάτι να ανοίξω λαπ τοπ και συνδέσεις για να δω τι κάνετε.
Αν έχω τέτοιες ανησυχίες (κάθε μέρα δηλαδή) παίρνω τηλέφωνα, κανονίζω καφέδες και φαγιά και χαίρομαι να σκουντάω – σαν τη Μενεγάκη – κόσμο που είναι δίπλα μου, τον αγγίζω, τον μυρίζω και δεν περιμένει να του κάνω «κλικ» και «πόουκ» για να νιώσει φίλος μου!
Κι αν χαθήκαμε στο φέισμπουκ, πουλάκι μου, είναι γιατί χαθήκαμε και στη ζωή.
Και αν χαθήκαμε στη ζωή – πίστεψε με – υπήρχε λόγος. Σοβαρός ή γελοίος, αδιάφορο.
Να χαρείς, σταμάτα τα μηνύματα «τοίχου» ειδικά αν μένεις δυο τετράγωνα παρακάτω, πάρε με τηλέφωνο να χεστούμε σαν άνθρωποι και άμα γουστάρεις πάτα μου και ένα ντιλίτ να γουστάρω κι εγώ.
Που θα με πεις ακοινώνητη, επειδή μπαίνω στο ρημάδι, όποτε προφταίνω. Κι όποτε ΘΕΛΩ!
Α, σιχτίρι πια!

Υγ: Ω, ναι πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη, καμία αντίρρηση. Βλέπεις κόσμο που πεθύμησες, παίζεις παιχνίδια, γουστάρεις κι άμα είσαι και single κάνεις και τις ψαχτικές σου. Με την οικειότητα του… γλυκού νερού έχω ένα θέμα, με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις που μου λένε πως θα μεγαλώσω ό,τι μου έχει μείνει μικρό (το μυαλό μου, ας πούμε;) και με τις δημόσιες σχέσεις της κακιάς ώρας. Δατς ιτ!




ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: wearthefunny.blogspot.com

30 σχόλια:

faraona είπε...

ιιιιιιιιιι!εισαι στο Φατσαμπούκιον και δεν μουχεις κάνει ακόμη add????
Θα σου σκίσω ολες τις κόλες κοπτικης ραπτικής...κακιά!!!χαχαχα!Τι ωραία που τα λές καλό μου...μη μου νευριάζεις μόνο καλέ πιά..αμαααν!

Μάγισσα Κίρκη είπε...

«βάλαμε χέρι στο βυζί, δέξου μουνί μαντάτα»

AXAXAXAXAXAXAXAX πες το ντε, γι αυτό μου χει γίνει το πράμα, γραμματοκιβώτιο; Δεν ήξερα ότι όλα ξεκινάνε από το βυζί να σαι καλά αχχααχαχαχαχαχαχ!

Όσο για το facebook πολύ καλά τα λες!Πάρε και τον ψεκαστήρα, πάτα και κανένα delete να τους έρθει το εγκεφαλικό γιατί οι περισσότεροι χέστηκαν αν τους χωρίσει η γκόμενα/τους καεί το σπίτι/δεν τους ξανασηκωθεί αρκεί να μην τους αφαιρέσεις από friend στο facebook!

Τα φιλιά μου!!!

Swell είπε...

Το "βάλαμε χέρι στο βυζί, δέξου μουνί μαντάτα" ο Μαρξ το είχε πει ή κάνω λάθος;

koptoraptou είπε...

@ Swell

Κι εγώ θα ορκιζόμουν ότι το 'πε ο Προυντόν...
Ντιπ αγράμματη, παιδί μου!

stelios είπε...

Εμένα πάλι μου κάνει πιο πολύ σε Καβάφη. Ποίημα, λέμε!

Ανώνυμος είπε...

θελεις να μου κανεις add?
:-D

Ανώνυμος είπε...

Το "βάλαμε χέρι στο βυζί, δέξου μουνί μαντάτα" μιλάμε οτι απλά με έκανε να δακρύσω απο την χαρα και τη συγκινηση!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια ανιψωλα να μου μοιασει στα ρητα!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Στο θεμα μας τωρα
Ολα αυτα που βγραφεις τα ασπαζομαι ενα προς ενα
απλα υσχιουν σε μεγαυτερο βαθμο για τις μουτζες.
Το κακο με της κρυφοπουστρες [σαν και μενα δηλαδη] ειναι οτι αν κανεις add καμια πουστρα λιγο ποιο καραντάνα, αρχιζει και κάνει add σε οτι βλεπει να χει καυλι απο τη λιστα φιλων σου.
Και να τους τα ριχνει με τη λογικη
Ειμαι αδερφη εγω αρα και εσυ που με κανες add εισαι αδερφη αρα ολοι ειστε αδερφες αρα τα ριχνουμε σε ολους!
Και αντε να εξηγησεις μετα ποιος ειναι αυτος, απο που σε ξερει και τι σκατα γινεται!
Ετυχε αγαπ να την ατησω ετσι κανοντας μια χαζη add που σε κάποια φηαση μπηκα στο προφιλ της και ειχε κανει add ολους τους φιλους μου απο το Ναυτικο!
Επαθα κολουμπρα!
Και την ετζασα πριν κανει και αλλα!
σιχτιρια...

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Αυτό το ρητό με το βυζί και το μουνί, υπάρχει σε αντρικό;;;
Σιγά να μην σχολιάσω για παιδικές συνήθειες/παιδικά παιχνίδια όπως το φεισμπουκ.

monahikoslikos είπε...

@Swell & @Koptoraptou:
Ο Μπακούνιν το είπε ....αγράμματοι!!!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Όλα έχουν την ώρα τους και όλα μπορείς να τα κάνεις με μέτρο. Τελικά είμαστε κουτσομπόλιδες, μέχρι αηδίας. Εγώ πάντως προτιμώ να κάνω όσα λες.... να βγω, να μιλήσω, να αγγίξω, να τσακωθώ.... όλα τα ανθρώπινα δηλαδή και το facebook, με την ώρα του για λίγο....
Καλό βράδυ!!!!

Side21 είπε...

Στα bloggs μαθαίνεις ...
και κα'να ρητό της προκοπής !!!
Καλά κάνω κι εγώ κι αποφεύγγω το facebook
παρόλο που φίλοι, συγγενείς, γνωστοί
μ' έχουν ρημάξει στις προσκλήσεις !!!
Για να βάλω κι εγώ το χεράκι μου στα γνωμικά
"Ποντικός στη φωλιά του δε χώραγε
κι έσερνε και κολοκύθες " !!!

Olga είπε...

Μάθαμε και ένα ρητό της προκοπής!
Κοριτσάρα, προς αποφυγή όλων αυτών που περιγράφεις, κλειδωσα το προφίλ μου και δεν μπορεί να με βρει κανείς, όποιον θέλω τον βρίσκω εγώ...

Καλησπέέεεερες!

agrampelli είπε...

Μια χαρά γέλια έριξα πάλι,νάσαι καλά!
Την παροιμία πρώτη μου φορά την άκουσα,την ξεσηκώνω νάχω να πορεύομαι,χαχαχα...
Φιλιά...πολλά!
(χαχαχαχα)

ΣΑΝ είπε...

ντάξει.. περιττό να πω πως το ρητό ήδη έχει μπει status σε facebook και msn..
τώρα που μου το θύμησες έχω χαθεί από το φασεμπουκ.. έχω ζήσει περισσότερο real τελευταία, η ηλεκτρονική μου ζωή περνάει κρίση!!
add me? αντ από δω!!
like ;)

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Ο Μπακούνιν είπε τέτοιο ρητό;
Θα ορκιζόμουν ότι το πέταξε κάποτε κάποια γιαγιά στην Κάτω Δαμασκηνιά πλέκοντας έξω από το χαμόσπιτο...σαν παροιμία μου ακούστηκε! :o

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Ντεν έκω facebook καρντιά μου. Απο το παλιό "καλό" chat και μετά προτιμώ τις διαπροσωπικές σχέσεις κι αφήνω τις υπόλοιπες στους δυσλειτουργηκούς.
καλημέραααα

koptoraptou είπε...

Πωπω...
Τέτοια θραύση το ρητό!
Μια φορά εκτροχιάστηκα κι εγώ και κοντεύει να γίνει...μόδα.
Ελπίζω να με κυνηγήσει κι εμένα η αγαπητή γκουγκλ για απρεπή συμπεριφορά!
Καλημέρες σε όλους!

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

Ναι όντως "ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ" με το ρητό! Το ξερεις ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι απο το φατσοβιβλίο; Και το εννοώ! Τους πιάνει στερητικό σύνδρομο αν δεν μπουν για μία μέρα! Ανεβάζουν ανεξέλεγκτα πληροφορίες που τους αφορούν και το χαίρονται κιόλας.. δεν ξέρω εμείς έχουμε χαζέψει τόοοσο πολύ; ή οι admins του facebook είναι τόσο γατόνια; Την πάτησα κι εγώ με φίλους φίλων κλπ... που με έπρηξαν κανονικότατα! Τί να πω... σημε΄'ια των καιρών!
Πολλά φιλιά!

Εύα είπε...

Κοπτοραπτού καλησπέρα και δυο... άσχετες ερωτήσεις!
Ερωτηση πρώτη. Πριν απο λίγο καιρό μπαίνοντας στο blog σου ο καταμετρητής σου έδειχνε περισσότερυς από 98.000 επισκέψεις. Μπαίνωντας τις τελευταίες μέρες δειχνει περίπου 15.000΄. Έκανες επανεκκίνηση;
Ερώτηση δευτερη. Επίσης πριν από καιρό είχες γράψει ένα κομμάτι για δύο καλλιτέχνες δρόμου. Εγώ τους αναζήτησα την τελευταία εβδομάδα όμως δενκατάφερα να τους βρω ενώ το δικό τους site έχει να ενημερωθεί αρκετό καιρό. Μήπως ξέρεις εσύ αν εμφανίζοντε κάπου αλλού;
Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σε κούρασα!

Artanis είπε...

Έχω ρίξει το γέλιο της ζωής μου...Αν κάνω ρυτίδες θα σου στείλω από ΝΖ τον λογαριασμό για αντιρυτιδικές για τους πλισέδες που μου προκάλεσες με το ρητό!!!
Πλάκα πλάκα, εγώ έπαθα το Β...
Με "αγόρασε" λέει μια μουρλή στο φατσοβιβλίο, τα πήρα στην κράνα και έγινε το σώσε στη λίστα φίλων...Αϊ σιχτίρ πια, που λες κι εσύ :)

Santiago Nasar είπε...

Να καταθέσω κι εγώ το θαυμασμό μου για το έξοχο ρητό.
Σχετικά με το Φατσομπούκιον πάντως, εγώ εξ' αρχής δεν είχα αναστολές, αν δεν τον γουστάρω τον αιτούντα φιλίαν πατάω το ignore χωρίς δεύτερη σκέψη. Βυζί etc. σε απόσταση ασφαλείας.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ είπε...

Τι είναι αυτό το φεις μπουκ, καλή μου; Πιάνω γκόμενα;

Τσουχτρα είπε...

Καλά τα κόβεις και τα ράβεις εσύ , αλλά βλέπεις το ντεπιεδάκι της ...."χειρονακτικής εργασίας" ή αλλιώς "το μεγαλείο της χουφτίτσας", φοριέται πολύ !

Καλησπέρα μοδιστρούλα μου !

Ανώνυμος είπε...

kala pou mou to pes na se kanw add!
ahhaahaha

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

H zωή μας έχει πολύ ξεσκαρτάρισμα ακόμα, οι καταλληλότεροι φίλοι μας δεν είναι στο facebook. Μια μορφή επικοινωνίας είναι από τις πολλές.

KitsosMitsos είπε...

Το'χω πει, όλα αυτά είναι του σατανά! Χαχαχαχα

kalo paidi alla... είπε...

Κι εγώ τον ίδιο προβληματισμό έιχα με σένα και έκατσα και κατηγοριοποίησα τους φίλους μου. 87% άχρηστες επαφές!

ai-vreS είπε...

Εξαιρετικό το κείμενο. Σ' ευχαριστώ που μου 'φτιαξες τη μέρα (μην πω και τη βδομάδα...)
Αναδημοσιεύω με την άδειά σου.

koptoraptou είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

@ aivres

Σ' ευχαριστώ πολύ! Κανένα πρόβλημα!

νατασσΆκι είπε...

Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να γελάσω έτσι
(καλά, το ρητό είναι εξαιρετικό!)

Και η αλήθεια επίσης είναι πως κι εγώ έκανα add διάφορους που δεν ήξερα -αλλά τις πληροφορίες μου τις έχω εντελώς περιορισμένες, μόνο σε φίλους που ξέρω :)

Να είσαι καλά!