Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Χαρτάκια

Στα 10 θες να αλλάξεις χαρτάκια κι αυτοκινητάκια. «Δώσε μου εκείνο που το έχεις διπλό, να σου δώσω ένα αυτοκινητάκι» και τανάπαλιν.
Θες να αλλάξεις ποδήλατο, διπλανό στο θρανίο, κούρεμα, στερεοφωνικό. Μαζεύεις ψιλά για καραμέλες, παιχνίδια και κυρίως για χαρτάκια!

Στα 20 θες να αλλάξεις τον κόσμο. Που είναι κακός, άδικος, γεμάτος ανισότητες, αλλά και γκόμενους και προοπτικές και εναλλακτικές.
Είσαι φουλ από κλισέ όνειρα και φιξ ιδέες ότι στο τέλος κερδίζει ο καλός και στο τέλος κάθε χοντρής σφαλιάρας είσαι ρέντι για νέα ξεκινήματα (καημένο…). Ακόμη κυνηγάς χαρτάκια. Πλέον έχουν μορφή πτυχίου, πιστοποίησης, μάστερ. Τα κυνηγάς και τα κορνιζώνεις κιόλας. (Βλάκα!).

Στα 30 προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου (από μέσα προς τα έξω). Κάνεις μια κουβέντα με τα χοντρά κουσούρια σου, με τον κολλητό σου, με τον (έναν πλέον) γκόμενο σου. Ο κόσμος είναι ακόμη γεμάτος ανισότητες, αλλά υπάρχουν ακόμη προοπτικές. Να γίνεις καλύτερος – ή χειρότερος, γιατί όχι; - άνθρωπος, να γίνεις γονιός, να πάρεις έναν σκύλο, μια γάτα, κάτι τέλος πάντων που θα υφίσταται την προσπάθεια σου για αλλαγή (το κακομοίρικο…). Ο καλός δεν έχει πάρει παρτίδα ούτε για πλάκα, αλλά τουλάχιστον γνωρίζεις από πού έρχεται η σφαλιάρα. Ενίοτε φυλάγεσαι κιόλας.
Πάντως, εξακολουθείς να μαζεύεις χαρτάκια. Χρέη, επιταγές, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάρτες, λογαριασμοί. (Σκατά…)

Στα 40, επίσης προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου (με φορά από έξω προς τα μέσα πια). Κάνεις μια κουβέντα με τον κώλο σου που φλερτάρει με το πάτωμα, το πηγούνι σου που βρίσκεται στα γόνατα, τα βυζιά που ανακαλύπτεις ότι μπορεί να φυτρώνουν και στην πλάτη από μια ηλικία και μετά. Όλα μαζί τα στέλνεις περίπατο στον πλαστικό αν έχεις φράγκα, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου αν δεν έχεις. Επίσης, εξακολουθείς να κάνεις κουβέντες με τον κολλητό σου που είναι ακόμη εκεί, αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Ο γκόμενος πάλι είναι αλλού, αλλά η απόσταση είναι χιλιομετρική. Έτη φωτός. Α, είσαι τόσο έξω φρενών που βαράς (κι εσύ) σφαλιάρες. Κυρίως σε ταξιτζήδες, σερβιτόρους, ποτέ σε αυτόν που πρέπει.
(Ο καλός δεν υπάρχει. Είναι σαν τον Άη – Βασίλη.)
Και τι περίεργο: η τσάντα σου είναι γεμάτη από χαρτάκια! Παραγγελιές από το αφεντικό σου, στάνταρ (πολλοί κι απλήρωτοι) λογαριασμοί, φυλλάδια από ταξίδια που δεν έκανες.

Στα 50 προσπαθείς να αλλάξεις ταπετσαρίες. Σερβίτσια. Κουρτίνες. Παθολόγο. Έχεις κόψει τις συνομιλίες με τον κώλο σου – με τον καθρέφτη, κυρίως – και με τον γκόμενο σου. (Συνεννοείστε με νοήματα. Και με σύμφωνα ή δίφθογγους. Ξέρεις: χμ, τς τςς, πστ!). Επίσης, έχεις κόψει τα τηγανητά, τα γλυκά, τα καυτερά ή απλώς τον παθολόγο. Το καλό είναι ότι έχεις συνηθίσει στις σφαλιάρες. Έχεις σκύψει πριν πέσουν και πάντα έχεις έτοιμο ένα κατάπλασμα. Όνειρα δεν έχεις πολλά, αλλά έχεις τρελή κούραση. Σ’ αρέσει να κοιμάσαι, να μη μιλάς πολύ, να μη σ’ τα ζαλίζουν.
Εννοείται ότι ξερνάς όταν ακούς για χαρτάκια που εν τω μεταξύ έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι κακογραμμένα. Είναι απ’ τον γιατρό σου.

Στα 60 δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε κανάλι. Άσ’ το να παίζει βλακείες. Σέρνεσαι όλη μέρα, αλλά πετάς τη σκούφια σου για εκδρομές με άλλα ραμολιά. Αν είσαι πολύ γκαντέμης, ερωτεύεσαι κιόλας. Και ξέρεις τι λένε για τους γεροντο-έρωτες. Αν είσαι πολύ τυχερός τραβάς κι ένα έμφραγμα πάνω (κυριολεκτικά) στην καψούρα και πηγαίνεις ευτυχής.
Αφήνεις πίσω σου τα χαρτάκια. Γενικώς.

Βέβαια, η νέα κυβέρνηση, το σκέφτηκε όλο αυτό. Και είπε να κάνει το σπορ πιο ευχάριστο. Να σε γυρίσει πίσω, στην ηλικία των 10. Τότε που τα χαρτάκια ήταν το «ζητούμενο» και το αγαπημένο σου παιχνίδι.
Να μια ενασχόληση καλύτερη από το κομπολόι και πιο υγιεινή απ’ το τσιγάρο: Μαζεύεις αποδείξεις. Κάνεις συλλογή. Ανταγωνίζεσαι φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Γίνεσαι εχθρός με τον φούρναρη, τον υδραυλικό, τον κουρέα. Η ζωή σου αποκτά άλλο νόημα, ξαφνικά γίνεται ενδιαφέρουσα. Και το καλύτερο; Κάποιος την παίρνει μάτι. Με τη βοήθεια της εφορίας, φυσικά.
Σούπερ! Καλύτερο από Μπιγκ Μπράδερ! Και με φοροελαφρύνσεις!
Είσαι τόσο πωρωμένος μ’ αυτό το νέο σπορ που μπορείς με άνεση να καβατζάρεις τα 70. Εσύ νιώθεις ακόμη 10 και θες να μεγαλώσεις τη συλλογή σου με τα… χαρτάκια.

ΥΓ1: Πόσο μαλάκες πιανόμαστε- ανεξαρτήτως ηλικίας - , Θε μου, είναι ασύλληπτο.



ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: arxaiologia.gr

29 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Το πιο έξυπνο που διάβασα γι αυτή τη καινούργια κυβερνητική μαλακία με τις αποδείξεις.
Πολύ χαρτούρα μωρ΄ αδελφούλα μου, πολύ χαρτούρα...

Μάγισσα Κίρκη είπε...

ΧΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ γραφειοκρατικά το θέμα! Πάντως διαβάζοντάς σε, μ' έκανες να καταλάβω πως είμαι κολλημένη στα 20 με τον κόσμο τον άδικο και την μπαμπέσα κενωνία του Ζαμπέτα. Και ευτυχώς τα μόνα χαρτάκια που έχω μαζέψει εώς τώρα-και κυρίως στην κοιλιά-είναι από σοκολάτες ΙΟΝ άντε και από καμια Lacta σε χοντρά ζόρια!
Ωραία ανάρτηση για γερά χαρτόμουτρα!

Swell είπε...

Ωραία αφορμή Κοπτοραπτού, για να στρώσουμε την "πόκα" που λέγαμε. Aντε θα σου κόψω και απόδειξη, νάχεις να τη δείχνεις.

Ελένη Μπέη είπε...

Το γραπτό σου μ' έκανε και γέλασα με το καυστικό του χιούμορ. Η πραγματικότητά μας όμως είναι κυριολεκτικά για κλάματα ή για σφαλιάρες στους κατάλληλους αποδέκτες (θριάμβευσαν οι "δημοκρατικές" πεποιθήσεις μου πάλι :-)).

ΣΑΝ είπε...

και τώρα πια ξέρετε, πρέπει να έχουμε ρέστα να δίνουμε. ρέστα αποδείξεις! πας στην ταβέρνα, λογαρισμός 120 ευρω. "την παίρνω εγώ, και να, πάρε ρέστα μια απόδειξη των 50"!!
άλλοι τώρα, είναι μια 10ετία πίσω και τρέχουν να προλάβουν τους άλλους που είναι κανονικά..
φιλιά! ωραία άρχισες και φέτος, να ΄σαι καλα!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

ΧΑΧΑ!Τους την έσκασα είμαι στην ηλικία που αφήνω πίσω τα χαρτάκια!!

kopria είπε...

xaxaxaxaxa
Και έλεγα που και πως θα το καταλήξεις... ΑΝΑΤΡΟΠΗ

DonnaBella είπε...

"χαρτινο το φεγγαρακι, ψευτικη η ακρογιαλια". εγω παντως προτιμω εκεινα τα χαρτακια που εχουν επανω το κεφαλι της βασιλισσας της αγγλιας, η εστω το χαρτη της ευρωπης.αυτα λεω συνεχεια να αρχισω να κανω συλλογη, αλλα ολο μου ξεφευγουν..

irlandos είπε...

Ανταλάσσω τρεις αποδείξεις Starbucks με μία του Σκλαβενίτη, αν έχεις ...



(Πολύ καλό post!)

Φιλικά,
Ιρλανδός

the elf at bay είπε...

Να μην ξεχνάμε όμως ότι πρέπει να είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ για την ζωή έστω κι αν οι κωλότριχες σέρνονται στο πάτωμα. Δεύτερη ζωή ΔΕΝ έχει!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Εγώ για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα.... Όλο το χρόνο θα μαζεύουμαι αποδείξεις.... και ο λογιστής θα προσθέτει όλα αυτά τα νούμερα για κάθε δήλωση ξεχωριστά;;;;;;;;..... Αν εγώ μαζέψω 1000 αποδείξεις, λέμε τώρα, μπορεί να είναι παραπάνω, θα κάτσει ο λογιστής να τις περάσει όλες;;;;;;;;;;;;
Θα τρελαθούμε τελείως;;;;;;; Οι αποδείξεις από τα κ....λό χαρτα και τις σερβιέτες μετράνε;;;;;;;;;;
Καλό βράδυ!!!

agrampelli είπε...

Η ζωή μας σε χαρτάκια! Ασύλληπτο..
Φιλί, μες στο χαμόγελο :))

Coco είπε...

παρακαλώ
οι αποδείξεις να βγαίνουν
σε τσιγαρόχαρτο
μη χλωριωμένο
με οργανικό μελάνι γεύση κακάο
για να στρίβω τσιγάρα

μαρια ,απλα είπε...

Ω ω μαι γκαντ..πόσο πεζοί είστε..Η κοπέλα , η κοπτοραπτού, έγραψε ενα εξαιρετικο κείμενο και σεις μείνατε στις αποδείξεις !! Κελ μιζερ...
Γεια σου ρε κοπτοραπτού..Σε διαβαζω και το απολαμβάνω.Σπανιζουν τέτοια κειμενα..Μπράβο γκερλ..σε γουσταρω ..και δεν ειμαι λεσβω..

ΣΑΝ είπε...

μας ξενέρωσε η κοπτοραπτού με το τελείωμα βρε μαρια.. (σε λένε μαρία;) :ΡΡ

Τσουχτρα είπε...

Να γιατί δεν θα απομείνει δέντρο για δέντρο όρθιο ! Κάφτε τα όλα κάφτε τα και στις δηλώσεις βάλτε τα !

Καλή μέρα να έχουμε μοδιστρούλα μου !

Daria είπε...

Κι εκεί που περίμενα την κορύφωση με θεωρία περί φθοράς και θανάτου, τσουπ.... έσκασε η εφορία!!!
Αυτό θα πει ανατροπή!!!

Πάντως δεν θα ήθελα να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο των λογιστών την εποχή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου οικονομικού έτους...

faraona είπε...

Τώρα εγω τι να κάνω να πάρω το φάκελο με τις αποδείξεις και να φουντάρω?Η να τον φουντάρω μια καλή για να τελειώνουμε?
χαχα!αχ βρε Κοπτοραπτούλα μ εφτιαξες πρωι πρωι.Τις καλημέρες μου.

KitsosMitsos είπε...

Το μόνο χαρτί που θα μας συντροφεύει μια ζωή είναι το κωλόχαρτο. Και μαγκιά του...

Sulpice είπε...

Καταπληκτικό κείμενο... Αυτά τα χαρτάκια είναι η τελευταία ενασχόληση των Ελλήνων, ο καλύτερος τρόπος να τους αποπροσανατολίσεις... Εδώ το καράβι βυθίζεται και αυτοί ... τα χαρτάκια τους!

Side21 είπε...

Όπως μας τα λες ...
ελπίδα μας είναι ...
το έμφραγμα στα 60 !!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

Artanis είπε...

Τα 50ήντα και τα 60ήντα, τα καταευχαριστήθηκα...Αααααα, γέλασα, και πολύ...
Τί καλά, έρχομαι σε σένα, παίρνω τη δόση μου από άγριο χιούμορ και ισιώνω...
Άντε γιατί την μίρλα, δεν την αντέχω...
Σε φιλώ, καλημέρα...
Μείνε όπως είσαι...

Ανώνυμος είπε...

Κοπτοραπτού τί σου λέει το όνομα Μπαχάς;

koptoraptou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
koptoraptou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
koptoraptou είπε...

@ ανώνυμος:

Το όνομα μου λέει. Εσύ γιατί ρωτάς και φυσικά πλέον είμαι στη διάθεση σου για να με ρωτάς. Όσο μπορείς και όσο αντέχεις. Ναι, ... παλικάρι μου;

koptoraptou είπε...

Αργώ λίγο, η αλήθεια είναι (χε,χε). Αλλά δεν ξεχνώ...:)

monahikoslikos είπε...

Να περιμένουμε επανεμφάνιση?